22nd dec2016

Karmicka astrologija kao socijalni momenat naseg drustva

autor: Slađana Filipović

 

karmicka-vrata

KAKO OD NAJBLIZIH NAPRAVITI NEPRIJATELJE

„Ako drugima dajemo moc da nas muce, dopustamo im da stvaraju losu karmu“, rekao je Lawrence i sledecom pricom potkrepio svoju tvrdnju:
Nekada davno ziveo je lav koji je prozdirao svakog coveka
na kojega bi naisao. Veliki je Ucitelj prisao lavu i rekao:
„Zasto prozdires ljude koji ti ne cine zlo? Cinis nesto vrlo pogresno i za to ces platiti. Stvaras losu karmu oko sebe.“ Ucitelj se za nekoliko meseci vratio kako bi ponovo video lava. Iznenadio se videvsi da je zivotinja tesko ranjena i da krvari „Sta ti se dogodilo, lave?“ upitao je. „Rekao si mi da prestanem prozdirati ljude zato sto je to vrlo pogresno i poslusao sam te“, odgovorioje lav. „Nisam rekao da ne smes rikati i plasiti ih“, odvratio je Ucitelj. „Sada ti je tvoja krotkost naudila, a i dopustio si svim tim ljudima da stvore negativnu karmu jer si dopustio da te izmlate.“
Prica o lavu moze se primeniti na nase drustvo. Decu je potrebno poucavati kako ce se zastititi. Moramo im pokazati razliku izmedu dobra i zla. Moramo pazljivo slusati kako bismo culi cak i najtisu riku. Moramo ih pouciti da je zadirkivanje okrutno i neprihvatljivo te da se moraju zauzeti za pravdu kada opaze nepravdu. Moramo preuzeti licnu odgovomost za karmicko ponasanje u nasem drustvu. Ravnodusnost nas nece zastititi od posledica drustvenih karmickih bumeranga.
Danasnji uzasi pucnjava u skolama otreznjujuca su kritika nase drustvene karme.
Budite samokriticni i odgovorite na sljedeca pitanja:
1.
Cinim li bilo sta zbog cega se neko osjeca bespomocnim, nemocnim, ocajnim ili izdvojenim?
2.
Plasim li se progovoriti kada naslutim nevolju zato sto smatram da to nije „moja stvar“?
3.
Prihvatam li moralnu odgovornost da prijavim svaki dogadaj koji bi mogao imati opasne ili cak tragicne posledice koliko god se cini beznacajnim?
4.
Dajem li drugima do znanja da mogu razgovarati sa mnom ako za tim budu imali potrebu?
5.
Je li moje ponasanje dovoljno cestito da bih mogao sluziti kao primer drugima?
Proucite svoje odgovore i ako opazite da morate ispraviti svoje ponasanje, ucinite to odmah. Ne gubite vreme zaleci se ili izmisljajuci opravdanja. Posrijedi su pitanja zivota i smrti pa nemate vremena za odugovlacenje. Navedena vjezba ne koristi samo pojedincima, vec i drustvu u cijelosti. Povijest je kronika covjekove borbe. Ona je ukupan zbroj karmickih postupaka i odgovarajucih reakcija. Tokom decenija smo bili suoceni s izborom: opredeliti se za dobro ili za zlo. Borba se nastavlja, a svaki novi dan stvara istoriju.
Istorija nas moze upamtiti kao plemenito drustvo koje je stitilo slabije, slozno radilo za dobrobit svih, neko ko je stvarao ideale slobode izbora i licne odgovomosti. Pripazimo da nas ne upamte kao sebicno, narcisoidno, neposteno drustvo. O tome sami odlucujemo. Buducnost je u nasim rukama . Danasnji su postupci sutrasnja stvarnost.